Sa e zakonshme është një alergji nga karota?

Sa e zakonshme është një alergji nga karota?

Simptoma më të rënda mund të përfshijnë:

 • Problemet e frymëmarrjes
 • Lëkurën e fryrë
 • Një kollë
 • Një dhimbje e fytit
 • teshtima
 • Një hundë e rrjedhshme
 • ngushtësi në gjoks
 • Mbingarkesa

Në raste të rralla, anafilaksia mundet ndodh. Ky reaksion alergjik kërcënues për jetën bën që trupi të shkojë në shok dhe kërkon kujdes mjekësor urgjent.

Kur prezantoni një fëmijë me çdo ushqim të ri, është e rëndësishme të shikoni për reaksione alergjike. Nëse zhvillohen ndonjë simptomë, këshillohuni me një mjek.

Sa e zakonshme është një alergji nga karota?

Alergjitë e karotës nuk janë ndër më të zakonshmet në Shtetet e Bashkuara. Sidoqoftë, ato janë mjaft të zakonshme në Evropë.

Diagnostifikimi

Kushdo që dyshon se kanë një alergji duhet të vizitojë një mjek.

Mjeku ka të ngjarë të fillojë duke rishikuar simptomat e personit dhe historinë e familjes. Ata më pas mund të rekomandojnë testimin e alergjisë.

mund të përdoret një test i gjelit të lëkurës, i quajtur edhe një test i gërvishtjeve. Ai përfshin mjekun që vendos një sasi të vogël të alergjenit, në këtë rast karrota, në parakrahun ose shpinën e një personi. Ata pastaj thyejnë ose gërvishtin zonën, duke lejuar që alergjeni të depërtojë në lëkurë.

Nëse testi është pozitiv, një person do të zhvillojë gunga të vogla të kuqe në sit.

Mjeku mund të sugjerojë që një person të ndjekë një dietë të veçantë për disa ditë dhe të mbajë një ditar ushqimi për të regjistruar atë që hëngrën dhe si ndiheshin. Ky informacion do të ndihmojë mjekun të përcaktojë nëse personi ka një alergji ushqimore.

Në varësi të rezultateve, një mjek më pas mund të sugjerojë një sfidë ushqimore, në të cilën një person ha një sasi të vogël të një ushqimi të dyshuar të shkaktuar dhe të regjistrohen çdo reagim.

Ushqimet për të shmangur

Shumica e njerëzve me një alergji nga karota dinë të shmangin karotat, si të papërpunuara ashtu edhe të gatuara. Sidoqoftë, karotat mund të përfshihen në një gamë të madhe të produkteve çuditërisht.

Një person me një alergji për karrota duhet të kontrollojë me kujdes përbërësit e:

 • Pushime të përgatitura të tenxhere
 • Marinada
 • Lëngjet e perimeve
 • Smoothies Premade
 • Supat e konservuara dhe stews
 • Enët e orizit të paketuara
 • Shumë enët e mishit të pjekur
 • Gatimi Premade aksione ose supë
 • Disa mallra të pjekura

Produktet e higjienës personale mund të përfshijnë edhe karota. Një person me një alergji duhet të kontrollojë etiketat e locioneve, maska për fytyrën dhe sapunët.

Trajtimi

Trajtimi më i mirë për një alergji nga karota është të shmangni kontaktin me perimet. Mjekët mund të rekomandojnë përdorimin e antihistamines për të kontrolluar ose zvogëluar simptomat e reaksioneve alergjike.

Nëse një person me alergji nga karota zhvillon simptoma të anafilaksisë, ata kanë nevojë për trajtim të menjëhershëm mjekësor, i cili përfshin:

 • Epinefrin
 • Oksigjeni plotësues
 • Antihistamines dhe steroidet e dorëzuara në një venë
 • Ilaçet që hapin rrugët e frymëmarrjes dhe lehtësojnë frymëmarrjen

CPR gjithashtu mund të jenë të nevojshme. Në këtë procedurë, kompresionet e gjoksit ndihmojnë për të pompuar gjakun përmes zemrës.

Faktorët e rrezikut

Një person ka më shumë të ngjarë të ketë një alergji nga karota nëse ato janë alergjike për disa ushqime dhe bimë të tjera, siç është poleni i thuprës, i cili përmban proteina të ngjashme me ato të karotave .

Të qenit alergjik ndaj bimëve të tjera në familjen e majdanozit dhe karrotave gjithashtu mund të rrisë rrezikun e një personi. Këto bimë përfshijnë:

njerëzit mund të kenë më shumë të ngjarë të zhvillojnë alergji ushqimore nëse kanë një histori familjare të këtyre reagimeve. Ata me alergji sezonale ose astmë gjithashtu mund të kenë një rrezik më të lartë të alergjive ushqimore.

Kur të shohësh një mjek

Kushdo që dyshon se kanë një alergji duhet të shohë një mjek.

Një person me alergji nga karota duhet të kërkojë kujdes urgjent mjekësor nëse ata kanë ndonjë simptomë të anafilaksisë, duke përfshirë:

 • Presioni i ulët i gjakut
 • Një i dobët , Pulsi i shpejtë
 • Fainting
 • Humbja e vetëdijes
 • Problemi i frymëmarrjes
 • Një gjuhë ose fyt e fryrë
 • nauze ose të vjella
 • Kushdo që ka alergji ushqimore duhet të lexojë me kujdes etiketat e ushqimeve të paketuara dhe produkteve të higjenës personale.

  Kur është e nevojshme, një mjek mund të rekomandojë ilaçe alergjike që ndihmojnë në uljen e simptomave.

 • Alergjia e ushqimit
 • Vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .

  Kanceri: 42 përqind e rasteve në faktorët e rrezikut Ju mund të ndryshoni

  Një studim i madh i ri nga inventarët e Shoqatës Amerikane të Kancerit Faktorët e rrezikut për lloje të ndryshme të kancerit. Këto gjetje hedhin dritë shumë të nevojshme mbi proporcionin e kancereve që mund të parandalohen duke bërë ndryshimet e nevojshme të jetesës.

  Hulumtimi i ri shqyrtoi gjithsej 1.570.975 raste të kancerit, 587,521 prej të cilave rezultuan në vdekje. Gjatë analizës, u analizuan 26 lloje të kancerit dhe 17 faktorë rreziku.

  Këta 17 faktorë rreziku quhen "të modifikueshëm" sepse njerëzit mund të marrin masa aktive për t’i ndryshuar ato. Në studimin e ri, faktorë të tillë përfshijnë:

 • Marrja e alkoolit
 • Pirja e duhanit (si e para ashtu edhe nga e dyta)
 • Pesha e tepërt e trupit
 • Një përmbajtje e ulët e fibrave në dietën e dikujt
 • Konsumi i mishit të kuq të përpunuar
 • Një konsum i ulët i frutave dhe perimeve
 • Ultravjollcë (UV ) rrezatimi
 • Kalcium i ulët
 • Një mungesë e aktivitetit fizik

Gjashtë infeksione që tashmë janë lidhur me kancerin u përfshinë gjithashtu midis faktorëve të rrezikut .

Dr. Farhad Islami, nga Shoqëria Amerikane e Kancerit (ACS), drejtoi hulumtimin, dhe gjetjet u botuan në revistën CA: A Cancer Journal për Klinikët. Në analizën e tyre, Dr. Islami dhe ekipi i tij përdorën jo vetëm përhapjen e faktorëve të rrezikut, por edhe "rrezikun relativ të tyre të shoqëruar" – domethënë probabiliteti që faktorët e thënë të rezultojnë në kancer. Ky informacion u mor nga "analiza të grumbulluara në shkallë të gjerë ose meta-analiza". Të dhënat

mbi numrin e rasteve të kancerit dhe vdekjet që lidhen me kancerin u mblodhën nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe Institutin Kombëtar të Kancerit (NCI).

bashkëautori i studimit Dr. Otis W. Brawley, Zyrtari Kryesor i Mjekësisë ACS, komente mbi madhësinë e studimit, duke thënë: "Në 1981, Doll dhe Peto botuan atë që është bërë një letër klasike për shkaqet të kancerit. "

"Që atëherë," shpjegon ai, "janë publikuar vëllime të të dhënave që kanë sqaruar lidhjen midis disa faktorëve të rëndësishëm të rrezikut dhe kancerit. Në këtë raport të ri, shkencëtarët e ACS ofrojnë një llogaritje të shekullit XXI që do të na udhëzojë në vitet në vazhdim. "

Faktorët kryesorë të rrezikut: pirja e duhanit, pesha, alkooli

Studimi zbuloi se 42 përqind e të gjithë kancereve dhe mbi 45 përqind e të gjitha vdekjeve nga kanceri ishin në faktorë të rrezikut të modifikueshëm. Tre faktorët kryesorë të rrezikut ishin pirja e duhanit, pesha e tepërt dhe përdorimi i alkoolit.

Nëntëmbëdhjetë përqind e të gjitha rasteve të kancerit dhe pothuajse 29 përqind e vdekjeve të lidhura i atribuohen pirjes së duhanit. Pesha e tepërt e trupit përbënte 7.8 përqind të rasteve dhe 6.5 përqind të vdekjeve, ndërsa 5.6 përqind e rasteve dhe 4 përqind e vdekjeve ishin në marrjen e alkoolit. Rrezatimi UV

UV i atribuohet 4.7 përqind të rasteve të kancerit dhe 1.5 përqind të vdekjeve, dhe mungesa e aktivitetit fizik përbënte 2.9 përqind të rasteve të kancerit dhe 2.2 përqind të vdekjeve.

Disa kancere kryesore kishin një pjesë të lartë të rasteve që i atribuohen faktorëve të rrezikut të modifikueshëm. Kanceri i mushkërive ishte në krye, me 85.8 përqind të rasteve në faktorë të tillë, 81.7 përqind e të cilave i atribuohen vetëm pirjes së duhanit.

Mbi 70 përqind e rasteve të kancerit të mëlçisë, pothuajse 55 përqind e rasteve të kancerit kolorektal, dhe gati 29 përqind e rasteve të kancerit të gjirit mund t’i atribuohen faktorëve të rrezikut të modifikueshëm.

Gjetjet shtesë përfshijnë faktin se rrezatimi UV ishte i lidhur me 96 përqind të rasteve të melanomës së lëkurës, dhe peshën e tepërt të trupit në mbi 60 përqind të kancereve të mitrës.

Pesëdhjetë përqind e kancerit të ezofagut ishin të lidhur me pirjen e duhanit. Cigaret gjithashtu shoqëroheshin me gati 47 përqind të rasteve të kancerit të fshikëzës. Më në fund, mbi 10 përqind të kancereve kolorektale u shoqëruan me një konsum të ulët të fibrave dietike.

‘Të dish për masat parandaluese’ është thelbësore

" autorët.

Autorët e studimit kujtojnë publikun për katër faktorët kryesorë që të gjithë mund të mbajnë nën kontroll: peshën e trupit, konsumin e alkoolit, dietën dhe aktivitetin fizik.

Ndikimi i kombinuar i këtyre katër faktorëve përbën gati 14 përqind të rrezikut të kancerit tek gratë dhe mbi 22 përqind te burrat.

Dr. Islami dhe kolegët shkruajnë:

"Gjetjet tona theksojnë nevojën e vazhdueshme për zbatimin e gjerë të masave parandaluese të njohura në vend për të zvogëluar sëmundshmërinë dhe vdekshmërinë e parakohshme nga kanceret e lidhura me potencialisht Faktorët e rrezikut të modifikueshëm. "

"Rritja e qasjes në kujdesin shëndetësor parandalues dhe vetëdijen për masat parandaluese," autorët përfundojnë, "duhet të jenë pjesë e çdo strategjie gjithëpërfshirëse për zbatimin e gjerë dhe të drejtë të ndërhyrjeve të njohura për të përshpejtuar përparimin kundër kancerit."

 • Kanceri kolorektal
 • Kanceri i mushkërive
 • Shëndeti publik
 • Kanceri/Onkologjia

kanceri jo kryesisht deri në ‘fat të keq’, gjen studimin e qelizave burimore

vitin e kaluar, një studim i diskutueshëm sugjeroi që shumica e harmoniqhealth.com rasteve të kancerit janë në "fat të keq" – d.m.th., mutacione të rastësishme të ADN -së në qelizat burimore të rritur që nuk shkaktohen nga faktorët e stilit të jetës. Një studim i ri kundërshton këtë pretendim; Ndërsa fat i keq luan një rol zhvillimi i kancerit, studiuesit e shohin se nuk ka gjasa të jetë kontribuesi kryesor.

Kanceri lind si rezultat i mutacioneve në ADN që ndryshojnë mënyrën se si qelizat rriten dhe ndahen. Këto mutacione mund të bëjnë që qelizat të bëhen jashtë kontrollit, me anë të së cilës ato rriten dhe ndahen tepër, duke marrë gabime në mënyrën që i bëjnë ato të bëhen kanceroze.

Disa mutacione të ADN -së mund të trashëgohen nga prindërit tanë, ndërsa të tjerët mund të blihen gjatë jetës sonë përmes faktorëve të jetesës, të tilla si pirja e duhanit dhe ekspozimi i diellit. Sidoqoftë, është vërtetuar se disa organe janë më të ndjeshme ndaj kancerit sesa të tjerët, dhe këto ndryshime nuk mund të llogariten plotësisht nga faktorët e stilit të jetës.

Në Janar 2015, një studim i botuar në revistën Science sugjeroi që 22 nga 31 llojet e kancerit – përfshirë kanceret ovariane, pankreatike dhe kockat – ishin në mutacione të rastësishme "aksidentale" që lindin në qelizat burimore normale të të rriturve ndërsa ndahen. Sidoqoftë, hulumtimi i ri – i udhëhequr nga Dr. Ruben Van Boxtel i Departamentit të Gjenetikës në Qendrën Mjekësore Universitare Utrecht në Hollandë – sugjeron që këto mutacione "fat të keq" nuk kontribuojnë në zhvillimin e kancerit aq shumë sa Raporti i vitit të kaluar pretendon.

Shkalla e mutacioneve të fituara të ADN -së në organe të ndryshme ‘mbeten të qëndrueshme’

Rezultatet – botuar në revistën Nature – vijnë nga studimi i parë ndonjëherë për të vlerësuar akumulimin e mutacioneve të ADN -së në njerëz Qelizat burimore të rritura të izoluara nga organe të ndryshme në faza të ndryshme të jetës.

Dr. Van Boxtel dhe kolegët vlerësuan normat dhe modelet e mutacioneve të ADN-së në qelizat burimore normale të rritur të marra nga zorra e trashë, zorrë e vogël dhe mëlçia e donatorëve njerëzorë të moshës 3-87 vjeç.

Studiuesit zbuluan se pavarësisht nga mosha e pacientit ose organit nga qelizat burimore që rrjedhin nga, numri i mutacioneve të ADN -së që grumbullohen në qelizat burimore me kalimin e kohës mbetën të qëndrueshme, me një mesatare prej 40 në vit .

"Ne ishim të befasuar që gjetëm afërsisht të njëjtën shkallë të mutacionit në qelizat burimore nga organet me incidencë të ndryshme të kancerit," thotë Dr. Van Boxtel.

"Kjo sugjeron që thjesht akumulimi gradual i gabimeve të ADN -së gjithnjë e më shumë" fat të keq "me kalimin e kohës nuk mund të shpjegojë ndryshimin që shohim në incidencën e kancerit – të paktën për disa kancere."

Dr. Ruben van Boxtel

Sidoqoftë, ekipi ka identifikuar ndryshimet në llojet e mutacioneve të rastësishme të ADN -së midis qelizave burimore nga organe të ndryshme, të cilat mund të shpjegojnë pjesërisht pse disa organe janë më të prirura te kanceri se të tjerët.

"Kështu që duket se" fat i keq "është padyshim pjesë e tregimit, thotë Dr. Van Boxtel. "Por ne kemi nevojë për shumë më tepër prova për të zbuluar se si dhe në çfarë mase. Kjo është ajo që ne duam të përqëndrohemi tjetër. "

Dr. Lara Bennett, Menaxher i Komunikimit të Shkencave në Botëror të Kërkimit të Kancerit – i cili financoi studimin – beson se gjetjet e ekipit ndihmojnë në hedhjen e dritës se pse disa lloje të kancerit janë më të zakonshme.

"Ky hulumtim i ri nga Dr van Boxtel dhe grupi i tij është i rëndësishëm sepse siguron të dhëna aktuale të matura për shkallën e akumulimit të gabimit të ADN -së në qelizat burimore njerëzore për herë të parë, dhe tregon se ndoshta jo aq shumë Rreziku i kancerit varet nga ky lloj i procesit ‘fat të keq’ siç është sugjeruar kohët e fundit. "

Lexoni për një studim tjetër që kundërshton teorinë se shumica e rasteve të kancerit janë në fat të keq.

 • Hulumtimi i qelizave burimore
 • Kanceri/Onkologjia

Nivelet e proteinave që promovojnë kancer të zvogëluara nga dieta dhe ushtrimi

Bërja e ndryshimeve të thjeshta në stilin e jetës-ruajtja e një diete të shëndetshme dhe ushtrimi shpesh-mund të ulë proteinat e gjakut që shoqërohen me promovimin e zhvillimit të kancerit, zbulon një studim.

Studimi, i botuar në revistën Kancer Research, gjeti një ulje të niveleve të një proteine gjaku të përfshirë në angiogjenezën kur gratë me mbipeshë dhe obezë pësuan humbje peshe përmes dietës dhe ushtrimeve.

Angiogjeneza është procesi me të cilin riparohen enët e gjakut të dëmtuara dhe formohen enët e reja të gjakut.

Pa oksigjen dhe lëndë ushqyese, si qelizat e shëndetshme dhe qelizat kancerogjene nuk mund të mbijetojnë. Këto qeliza dërgojnë sinjale, të quajtura faktorë angiogjenikë, dhe janë këta faktorë që inkurajojnë enët e reja të gjakut të rriten dhe qelizat e kancerit të rriten në një tumor.

Tumoret nuk janë në gjendje të rriten përtej disa milimetra në madhësi pa furnizim me gjak. Sidoqoftë, pasi qelizat kancerogjene stimulojnë rritjen e një enë gjaku, ato mund të zhvillohen shpejt.

Catherine Duggan, Ph.D., shkencëtar kryesor i stafit në Divizionin e Shkencave të Shëndetit Publik në Qendrën e Kërkimit të Kancerit Fred Hutchinson në Seattle, WA, shpjegoi se studiuesit kanë sugjeruar që parandalimi i angiogjenezës mund të parandalojë rritjen e qelizave të tumorit.

Ajo vazhdon të thotë se megjithëse kjo "angiopreventim" mund të funksionojë si një strategji për të parandaluar kancerin tek individët e shëndetshëm, ilaçet e përfshira në bllokimin e këtij procesi kanë efekte të mundshme negative, gjë që kufizon përdorimin e tyre në parandalimin e kancerit.

"Ne e dimë se të qenit mbipeshë dhe të kesh një mënyrë jetese të ulur është e lidhur me një rritje të rrezikut për zhvillimin e llojeve të caktuara të kancerit. Sidoqoftë, ne nuk e dimë saktësisht pse. Ne kemi dashur të hetojmë se si nivelet e disa treguesve biomarkues të lidhur me angiogjenezën u ndryshuan kur gratë mbipeshë, të ulur, pas menopauzës, të regjistruara në një studim hulumtues humbi peshën dhe/ose u bënë fizikisht aktive gjatë një viti. "

Catherine Duggan, Ph.D., Fred Hutchinson Qendra e Kërkimit të Kancerit

së bashku me autorin e vjetër të studimit Anne McTiernan, M.D., Ph.D., dhe kolegët, Duggan Mat Efekti i dietës dhe ushtrimit në nivelet qarkulluese të proteinave të lidhura me angiogjenezën-VEGF, PAI-1 dhe PEDF-në gjakun e pjesëmarrësve të studimit në fillimin dhe 12 muaj.

Mostrat e gjakut u morën nga 439 gra pas menopauzës, mbipeshë dhe mbipesha që konsideroheshin të shëndetshme dhe të ulur dhe të moshës 50-75 vjeç.

Këta pjesëmarrës u ndanë në katër grupe:

 • Grupi i dietës së kufizimit të kalorive – marrja jo më shumë se 2,000 kcal në ditë që përfshinte më pak se 30 përqind të kalorive të yndyrës
 • Grupi i Ushtrimeve Aerobike – Kryerja e 45 minutave të ushtrimit të moderuar deri në fuqishëm 5 ditë në javë
 • Grupi i kombinuar i dietës dhe ushtrimeve
 • Grupi i kontrollit (pa ndërhyrje).
 • humbje më e lartë në peshë e lidhur me ulje më të madhe të proteinave

  studiuesit zbuluan se pas 12 muaj ndërhyrje, gratë në dietë, stërvitje dhe dietë të kombinuar dhe stërvitje dhe stërvitje Grupet humbën mesatarisht 8.5, 2.4 dhe 10.8 përqind të peshës trupore, përkatësisht.